Stijlbehang

Behang is weer helemaal hip!

Al sinds de middeleeuwen worden muren behangen. Werd dit eerst gedaan met wandtapijten, die ook kou tegenhielden, vanaf de achttiende eeuw gebeurde dit met papier, omdat stof te duur was geworden. In Nederland dateert de eerste behangfabriek uit 1777 en sinds 1839 wordt behang in rollen geproduceerd en vindt het in die tijd in vele huizen gretig aftrek. Echter vanaf de negentiende eeuw begint de belangstelling voor behang wat af te nemen en enkele decennia geleden zag je het eigenlijk nergens meer; men vond het vreselijk oubollig. Maart tijden veranderen

Gelukkig zijn die tijden inmiddels weer veranderd en is behang op muren in woningen weer helemaal hip. Er is ondertussen dan ook een enorme keuze aan verschillende motieven, patronen en reliëfs en er is voor ieder wel wat wils te vinden. Ook de materiaalkeuze is enorm uitgebreid. Zo is er traditioneel papierbehang, dat moet worden ingepapt op een behangtafel, vliesbehang, waar de lijm op de muur gesmeerd wordt, glasvliesbehang dat lijkt op stucwerk en glasweefsel dat zelfs toepasbaar is in vochtige ruimtes, zoals in een badkamer.

Waarom niet gewoon verven?

Veel mensen denken niet direct aan behangen als ze kamers een opknapbeurt willen geven of een nieuwbouwwoning bewoonbaar willen maken. Verven ligt nog altijd het meest voor de hand. En dat is ook logisch, want voor het verven van muren hoef je meestal niet veel voor te bereiden. Verven gaat ook nog eens snel en het is relatief goedkoop. Toch kun je met verf niet wat met behang wel kan; het aanbrengen van motieven, patronen of zelfs een grote foto die een kamer ruimtelijk maakt. Daarnaast gaat verf niet zo erg lang mee; meestal moet er na drie tot vijf jaar een nieuwe laag overheen.

Neem een professional

Behangen is niet voor iedereen even eenvoudig. Bij papierbehang komt de inpaptijd vrij nauwkeurig en behang dat is voorzien van een print of motief, vergt vaak wat uitdenkwerk, voordat het gehangen kan worden. Ook is behang mooi loodrecht en aaneengesloten zonder naden of kieren aanbrengen, niet altijd even gemakkelijk. Vaak is het dan ook verstandig om een professional in te schakelen die het behang binnen no time op de muur heeft geplakt. Neem eens contact op met Fa. A. Regelink & Zonen. Hier staan zeer vakbekwame en gespecialiseerde behangers voor u klaar.

0
Feed

Schrijf een reactie