Buitenverf

Buitenverf

Eigenlijk zegt de naam van de verf al waarvoor het bedoeld is; buitenverf is voor buiten en binnenverf is voor binnen. Maar wat is het verschil ertussen eigenlijk en kun je buitenverf ook binnen gebruiken? Je leest het hier.

Ga je verven dan is het belangrijk dat je weet dat er verschillende soorten verf zijn, die elk andere doeleinden hebben. Zo is binnenverf, over het algemeen, geschikt om schoongemaakt te worden en kan het tegen een stootje en is buitenverf bestand tegen allerlei weersinvloeden, zoals regen, zon, kou en wind. Er zijn dan ook verschillen in de samenstelling van de verf.

In iedere verf zitten een aantal stoffen. Zo zijn daar de pigmenten die de kleur bepalen, oplosmiddelen (water of terpentine), toevoegingen om bijvoorbeeld schimmels te weren en harsen. De oplosmiddelen zorgen ervoor dat de verf vloeibaar is. Als de verf droogt dan verdampen ze. Harsen zijn bedoeld om de pigmenten in de verf een egale kleur te geven. En met die harsen kom je bij het verschil tissen binnen- en buitenverf.

Waarom buitenverf gebruiken?

Hars is een kleurbinder die ervoor zorgt dat de verf er op iedere plek hetzelfde uitziet. Buitenverf moet bestand zijn tegen weersinvloeden en mag niet gaan bladderen, brokkelen of van kleur veranderen door het zonlicht. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat de hars flexibel is. Binnenverf moet juist niet flexibel zijn. Hierin wordt dan ook een wat stijvere hars verwerkt zodat het beter tegen een stootje kan.

Kun je buitenverf ook binnen gebruiken?

Op de vraag of buitenverf ook binnen gebruikt kan worden, is het antwoord: in de meeste gevallen wel. Maar het is niet echt aan te raden omdat de harsen uit buitenverf voor uitgassing kunnen zorgen. Daarnaast is buitenverf ook minder goed bestand tegen schoonmaakmiddelen en is de buitenverf op terpentinebasis dan bestaat er kans op vergeling. Andersom; binnenverf buiten gebruiken is niet echt een goed idee. De kans op verkleuren en afbladderen is groot.

Voor informatie over de juiste verf voor de juiste klus, neem je contact op met Fa. H. Regelink & zonen.

0
Feed

Schrijf een reactie