Hoe kies ik de juiste verf?

Iedereen weet wel dat er verschillende soorten verf zijn voor gebruik op verschillende ondergronden. Maar welke soort is nu geschikt voor datgene dat jij wil gaan schilderen? We vertellen het in deze blog.

Voordat je begint met verven, is het belangrijk te weten of je moet kiezen voor muurverf, lak of beits en dat is dus afhankelijk van de ondergrond. Wil je muren en/of plafonds schilderen dan kies je natuurlijk muurverf maar een deur lak je, net als kozijnen en radiatoren. Hout en houten meubels zijn het beste af met lak of beits maar je kunt ze ook behandelen met olie.

Lak

Ga je kozijnen en/of deuren lakken dan is er weer een verschil tussen binnen- en buitenlak en ook het materiaal wat je gaat schilderen, hout, metaal of kunststof, is van belang. Elke ondergrond heeft andere eigenschappen en dat maakt dat lak ook op verschillende manieren hecht.

Beits

Buitenhout heeft, naast een eventueel leuk kleurtje, extra bescherming nodig tegen weersinvloeden, als zon en regen. Beitsen is dan meestal de beste oplossing. Beits dringt goed door in de ondergrond en reguleert ook het vochtgehalte. Beits kun je zowel transparant, zodat de houtstructuur zichtbaar blijft, of dekkend aanbrengen.

Muurverf

Bij muurverf kun je ook kiezen uit verschillende soorten. En voordat je hiermee aan de slag gaat, is het ook nog eens raadzaam om te bekijken of de muren van tevoren gegrond moeten worden. Dit test je gemakkelijk door met een plantenspuit een beetje water op de muur te spuiten. Trekt dit binnen vijftien seconden in dan zuigt de muur te veel en is een voorbehandeling met voorstrijk of grondverf aan te raden. Kies daarna voor latex dat met water te verdunnen is en dat weinig oplosmiddelen bevat, of voor synthetische muurverf. Deze laatste is op basis van terpentine en is dus niet milieuvriendelijk. Het is wel de beste muurverf als je een probleemmuur met bijvoorbeeld nicotinevlekken, schimmel of vocht, wilt aanpakken.

Vraag voordat je gaat verven altijd advies aan een vakman. Wij van Fa. H. Regelink & zonen staan te allen tijde voor je klaar om je te helpen bij de juiste verfkeuze.

0
Feed

Schrijf een reactie