Gedroogde verf

Hoelang kan ik mijn verf eigenlijk bewaren?

De meesten van ons zal het wel bekend voorkomen; je hebt verf gekocht en na het schilderen blijft er nog wat verf over. Zonde om weg te gooien toch? Meestal wordt een blik of emmer dan in de schuur gezet, waar het wacht op een volgende schilderklus. Maar hoelang blijft verf eigenlijk goed, met andere woorden hoe lang kun je verf bewaren?

Hoe lang is verf houdbaar?

Verf is eigenlijk niet echt gebonden aan een houdbaarheidsdatum, maar er zijn wel wat adviezen voor het bewaren ervan te geven. Als eerste is het belangrijk te weten of de verf een muurverf of een lakverf is en of deze water- of terpentine gedragen is. Terpentine Gedragen verf dikt namelijk snel in. Dit kun je meestal wel weg roeren, maar vaak zijn de specifieke eigenschappen van de verf inmiddels verloren gegaan. Als u verf bewaart, doe dit dan op een donkere vorstvrije plek met een constante temperatuur tussen de 5 en 25 graden. Een onverwarmde schuur, tuinhuis of garage is dus niet de juiste plek hiervoor. Zorg ervoor dat het blik of de emmer luchtdicht wordt afgesloten, desnoods met folie. Lucht zorgt dat de verf uitdroogt, waarna het niet goed meer hecht. Heb je van een grote emmer een kleinere hoeveelheid verf over? Giet deze dan in een kleiner blik, zodat er geen vel op de verf kan komen.

Mijn verf is niet meer goed, wat nu?

Als u terpentine gedragen verf nog wel wilt gebruiken, nadat hij enige tijd heeft gestaan, test dan de droogtijd van de verf. Dit doet u door een roerstaaf goed in de verf te dompelen en te kijken of de verf wil drogen. Droogt het niet, dan kunt u de verf het beste weggooien. Doe dit overigens niet bij het restafval, maar breng uw verf naar de milieustraat.

Hebt u advies nodig over de bewaartijd van uw verf? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag met een goed advies.

0
Feed

Schrijf een reactie