Verf benodigdheden

Hoeveel verf heb ik eigenlijk nodig?

Als je aan een verfklus begint in je huis, is niets zo vervelend dan er halverwege achter komen dat je niet genoeg verf gekocht hebt en dat je terug moet naar de winkel om verf bij te halen, terwijl je net lekker aan de gang bent. Gelukkig kun je dit wel voorkomen, want je kunt gemakkelijk uitrekenen hoeveel liters verf je nodig hebt, als je weet hoe groot het oppervlak is dat je wilt gaan schilderen. Doe je dit goed dan heb je niet alleen genoeg verf, maar houd je ook geen liters over die alleen maar gaan indrogen, omdat je de verf die je overhebt, niet kunt terugbrengen.

Meten = weten

Wil je uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt dan begin je eerst met het opmeten van het totale oppervlak dat je wilt schilderen in vierkante meters (m2). Dit doe je door de hoogte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen (H x B). Meet vervolgens de aanwezige deuren en ramen op in m2 en trek dit aantal af van het muuroppervlak. Bedenk daarna ook hoeveel lagen verf je nodig hebt om je muur dekkend te schilderen. Wil je alleen de muur opfrissen dan is vaak één laag voldoende. Ga je voor een nieuwe kleur dan moet je de verf waarschijnlijk in twee of in drie lagen aanbrengen.

Hoeveel liter verf per vierkante meter?

Nadat je uitgerekend hebt hoeveel vierkante meter je moet schilderen, moet je nog bepalen hoeveel verf je dan nodig hebt. Hiervoor moet je eerst antwoord hebben op de vraag over op welke ondergrond je de verf gaat aanbrengen en met welk materiaal (roller, kwast of spuit) je dit gaat doen. Meestal kun je met één liter verf tussen de 7 en 9 m2 muur verven. Dit betekent dat je met tien liter zo’n 70 m2 kunt bestrijken.

Laat je wel altijd goed informeren in de verfwinkel of je de juiste verf koopt voor de ondergrond die je gaat schilderen en met welk materiaal je dit het beste aanbrengt. Lees hierover ook onze blog ‘Hoe kies ik de juiste verf’.

0
Feed

Schrijf een reactie